bgTop
menuBG
Гореща оферта Парфюми Мини парфюми Био козметика Етерични масла Козметика за мъже Козметика за жени Детска козметика Бебешка козметика Козметика за косата Боя за коса Маска за коса Къна за коса Козметика за тяло Козметика за слънце Дамски чорапи/ чорапогащници Аксесоари Българска Роза козметика AquaSource
Български производители

Розовото масло- "течното злато"
»
»

От най- дълока древност "царицата на цветята"- розата е обявена за "райско цвете" заради уникалните й вълшебни свойства. За нейна родина се счита древна Персия, като тя е и първата страна, която започва да произвежда розово масло, но в наши дни най- качественото розово масло се получава от българската роза, наричано още "течно злато", заради невероятните му качества. 

Култивираната Rosa Damascena е казанлъшка Маслодайна роза, която се отглежда в Розовата долина, поради подходящите условия за нейното развитие. Това е и мястото, от където се добива най- ценното и търсено по цял свят розово масло, а именно българското. 

Въпреки превъзходния си аромат и факта, че е една от главните съставки в много от най- луксозните и известни парфюми, розовото масло е богато на полезни и лечебни свойства. Като например използва се за лечение на изгаряния и някои дерматологични заболявания, подпомага нормализирането на обмяната на веществата, изглажда кожата, правейки я стегната и еластична. 

Подходящо е както за суха, така и за мазна кожа, заради антибактериалните си свойства, които нормализират Ph-то и тонизира идеално. Основен компонент е в доста кремове, лосиони, маски и средства срещу целулит. В козметиката се използва и остатъчният продукт при производството на розовото масло- розовата вода

Маслото от роза има изключително обогатен състав на минерали, витамини и антиоксиданти, които действат успокояващо, противовъзпалително и подхранващо на кожата, поддържа влажността й, прави я мека и нежна. 

Ароматерапията с розово масло намалява нивото на кортизол (хормона на стреса) и стимулира изработването на допамин (хормона на щастието), укрепва нервната система и дарява усещане за спокойствие. Ето защо маслото от роза е идеално за туширане на напрежението и справяне с депресията. Друг факт за розовото масло е, че регулира менструалния цикъл и редуцира неприятните усещания. 

Как се добива? 

Българското розово масло се получава чрез водно- парна дестилация на свежи цветове от маслодайна роза, която се отглежда в Розовата долина. Един килограм масло се получава от 3 до 3,5 тона розов цвят. В състава на българското розово масло са установени около 283 компонента, които от своя страна са разделени в две основни групи вещества: носители и фиксатори на мириса

Носителите представляват течната част на маслото, а фиксаторите са твърди при стайна температура и нямат мирис, но фиксират мириса на маслото и му придават трайност. 

Произведеното розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал, която е взета от арабите и в превод означава тегло

Как да го използваме?

За разлика от другите козметични масла, розовото не бива да се нанася директно върху кожата, тъй като е много силно. От неговите чудодейни свойства можете да се възползвате като си закупите българска козметика, в която главния компонент е розовото масло. Розовата вода можете да пръскате директно върху кожата от флакон с пулверизатор или можете да нанесете с памучен тампон по всяко време на деня. 

bgBot