Розовото масло- "течното злато"

От най- дълока древност "царицата на цветята"- розата е обявена за "райско цвете" заради уникалните й вълшебни свойства. За нейна родина се счита древна Персия, като тя е и първата страна, която започва да произвежда розово масло, но в наши дни най- качественото розово масло се получава от българската роза, наричано още "течно злато", заради невероятните му качества. 

Култивираната Rosa Damascena е казанлъшка Маслодайна роза, която се отглежда в Розовата долина, поради подходящите условия за нейното развитие. Това е и мястото, от където се добива най- ценното и търсено по цял свят розово масло, а именно българското. 

Въпреки превъзходния си аромат и факта, че е една от главните съставки в много от най- луксозните и известни парфюми, розовото масло е богато на полезни и лечебни свойства. Като например използва се за лечение на изгаряния и някои дерматологични заболявания, подпомага нормализирането на обмяната на веществата, изглажда кожата, правейки я стегната и еластична. 

Подходящо е както за суха, така и за мазна кожа, заради антибактериалните си свойства, които нормализират Ph-то и тонизира идеално. Основен компонент е в доста кремове, лосиони, маски и средства срещу целулит. В козметиката се използва и остатъчният продукт при производството на розовото масло- розовата вода

Маслото от роза има изключително обогатен състав на минерали, витамини и антиоксиданти, които действат успокояващо, противовъзпалително и подхранващо на кожата, поддържа влажността й, прави я мека и нежна. 

Ароматерапията с розово масло намалява нивото на кортизол (хормона на стреса) и стимулира изработването на допамин (хормона на щастието), укрепва нервната система и дарява усещане за спокойствие. Ето защо маслото от роза е идеално за туширане на напрежението и справяне с депресията. Друг факт за розовото масло е, че регулира менструалния цикъл и редуцира неприятните усещания. 

Как се добива? 

Българското розово масло се получава чрез водно- парна дестилация на свежи цветове от маслодайна роза, която се отглежда в Розовата долина. Един килограм масло се получава от 3 до 3,5 тона розов цвят. В състава на българското розово масло са установени около 283 компонента, които от своя страна са разделени в две основни групи вещества: носители и фиксатори на мириса

Носителите представляват течната част на маслото, а фиксаторите са твърди при стайна температура и нямат мирис, но фиксират мириса на маслото и му придават трайност. 

Произведеното розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал, която е взета от арабите и в превод означава тегло

Как да го използваме?

За разлика от другите козметични масла, розовото не бива да се нанася директно върху кожата, тъй като е много силно. От неговите чудодейни свойства можете да се възползвате като си закупите българска козметика, в която главния компонент е розовото масло. Розовата вода можете да пръскате директно върху кожата от флакон с пулверизатор или можете да нанесете с памучен тампон по всяко време на деня. 

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Starcorp и неговите специални предложения