Постоянни промокодове. За поръчки >130 лв - с MY5 спести 5 лв.  > 200 лв - с MY10 спести 10 лв. > 300 лв - с MY20 спести 20 лв.  > 500 лв - с MY50 спести 50 лв.  > 800 лв - с MY100 спести 100 лв. Промокодовете важат и за стоки в промоция.

Класификация на ароматите

Класификация на ароматите

Ароматът е основната характеристика на парфюма. Силата му зависи от съдържанието на етерични масла и алкохол. Това го отличава от тоалетната вода.

Ароматът се разкрива постепенно. Той представлява букет от различни елементи. Говори се за върхови, сърцеви и базови нотки.

Какво означават понятията върхови, сърцеви и базови нотки?

Създателите на аромати умело съчетават съставки, за да оформят определено ухание. Те комбинират специално подбрани нотки, които разгръщат своето ухание в различно време.

Върховите нотки са най-леки – те се усещат в момента на слагане на парфюма. След десетина минути ще почувствате сърцевите нотки. След около час ще усетите трайните базови нотки на уханието, което сте избрали. Затова е препоръчително да бъдете с един парфюм поне за час, след което да решите дали той е подходящ за вас.

Класификация на ароматите

Потребителите на парфюмерийната индустрия различават ароматите по два-три признака: сладък ли свеж, мек или остър, младежки, мъжки, женски или унисекс. Специалистите различават множество групи аромати и по тях класифицират самия парфюм. За да Ви е по-лесно да изберете, подходящия за Вас, Ви предлагаме описание на всяка група аромати.

Цветни: 
Най-многочислената група аромати. Това са композиции, в които доминираща нотка имат цветята – едно или цял букет. Най-често за приготвянето се използват рози, жасмин, иланг-иланг, виолетка, момина сълза, люляк, цвят на портокал, тубероза, ирис.

Фруктови
Тези нюанси най-често се използват в съчетания с цветните и са особено любими на представителките на нежния пол. Основни нотки – ябълка, кайсия, нар, праскова, мандарина, диня, бергамот, ананас, ягода, папая

Зелени
Това са нотки на свежест, прохлада и гора, които може да усетите в множество парфюми. При тяхното създаване най-често се използват ароматни масла от вечнозелени растения (кедър, хвойна, мирта, бор) и тревисти растения (лавандула, градински чай, галбанум)

Шипрови
Названието на тази група аромати произхожда от остров Кипър. Растенията, които влизат в тази група в началото са събирани там. Това са горски чай, дъбов мъх, лавандула, смола, пачули. Резултатът е чист, прозрачен, горски аромат с лек "привкус" на подправки. Напомня за смолистия аромат на борови гори. Шипровите аромати създават едно невероятно усещане за вътрешно спокойствие, топлина, уют, сила и светлина. Незаменими за стилните и уверени в себе си хора.

Дървесни
Това е група екзотични аромат, които включват масла от такива дървета като: кедър, ветивер, пачули, сандал, пиния, мирта и т.н. Съчетанието на вкусно-лекарствен мирис и аромата на горещ, мек хляб, приглушено с кедрови нотки е ободряващо притегателно. Сладкият и едновременно с това типично дървесно-земен аромат на ветивера създава усещане за близост до девствената природа, за релакс и пълен душевен комфорт. Тези аромати притежават способността да повдигнат настроението и са идеални за употреба всеки ден, внасят в работната седмица усещане за спокойствие, увереност и бодрост.

Подправки
В основата на тази група парфюми са екзотичните подправки, такива като карамфил, канела, кориандър, кардамон, пипер. Тези масла често са основен част от източните аромати, но все пак се определят като отделна ароматна група.

Мускусни
Мускус - това е веществото, което отделят мъжките екземпляри от разновидност на северните елени – мускусен елен. Този елемент наравно с тамяна и амбрата е бил особено популярен в епохата на Възрождението, и също така в гръцката и римската античност. Това вещество притежава особена привлекателност към противоположния пол. В сегашната парфюмерия практически не се използва натурален мускус, той е заменен с по-евтиния синтетически.

Амброви
Тази група аромати включва нюансите на различни видове амбра, тамян, ванилия и лаванулово масло. Страст, чувственост и натрапчивост. Това са отличителните качества на амбровите аромати, поради това следва да се държат "под контрол". Желателно е използването им вечерта и не всеки ден

Ароматни
Тези парфюми включват в състава си ароматните масла на градински чай, тамян, пели и подобни. Тези аромати може да се включват в групата на дървесните аромати.

Цитрусови
Тази група ароматни масла включва цитрусови растения, като грейпфрут, мандарина, бергамот, лимон, портокал и др. Техния аромат създава усещане за свежест и прохлада, те често са основа на летните парфюми. Цитрусовата ароматна група често се свързва с цветни (основно жасминови) и тревисти, зелени акорди.

Свежи
Това е група аромати в която са класифицирани множество зелени, водни и цитрусови аромати.

Водни (морски, озонови, кислородни)
Това са аромати съдържащи неразредена свежест. Те са полезни за организма, напомнят мириса на дъжда или влажния въздух покрай горска река или водопад. Такива аромати се препоръчват на хора, които са претоварени с работа. Те освежават и повдигат настроението.

Ориенталски (източни)
Най-често аромата на тази група е тежък, остър, гъст, опияняващ, навяващ мисли за екзотиката на Изтока, известен със своята чевственост и провакативна еротика. Към тази група се отнасят ароматите на пачули, ветивер, сандал, лавандула, горски чай, жасмин, ирис, портокалов цвят, различни смоли и балсами, мускус и амбра.

Кожени
Това е рядка и особена група мъжки аромати. По мирис напомнят за кожена мебел, седло, скъпо кожено яке. Това са аромати за изискани мъжки парфюми, търсещи приключения. Композицията се изгражда на основата на аромата на бреза, кожа, велур, тютюн.

Фужерни (папратови)
Названието на групата произлиза от аромата станал нейна основа – Fougere royale (кралски папрат) в края на 19-ти век. Аромата на парфюмите в тази група – горчиви, свежи. Основните нюанси – дъбов мъх, лавандула, бергамот, кумарин и разнообразна дървесина. Фужерните аромати, заради тръпчивостта и силния си мирис се избират предимно от мъже. Подходящи за всекидневна употреба, придават усещане за сила и енергия.

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Starcorp и неговите специални предложения